Blog

jule stress

Så er tiden for julestress over os. Nu er vi (endelig) gået ind i December. Det betyder for mange hygge med familien, aktiviteter, gaver og julesalmer. Altsammen ting, som man kan blive rigtig glad i låget over. Hvis altså man ikke i forvejen er presset med arbejde, holde huset sammen, eller som jeg, er gået ned med stress.

Med julen kommer en masse aktiviteter, og som stressramt kan det være svært at holde skuden lige i vandet. Derfor er juletiden en fantastisk mulighed for at øve sig i at være selvbeskyttende og selvkærlig. Også selvom man ikke nødvendigvis kan alt det, man synes man skal.

Jeg skal om nogen sørge for at passe på mig selv i juletiden, og derfor har jeg lavet en lille guide til mig selv, for at undgå julestress. Jeg tænkte, at der måske var nogle andre som kunne bruge et par gode råd og et skulderklap til, hvordan man kan passer bedst på sig selv midt i julestressen.

1. Mærk efter og sig nej!

Måske har du lovet, at du skal holde jul i år. Måske har du tilbudt at købe gaven til et familiemedlem. Måske har du lovet at tage ris ala mande med til julefrokost. Det er faktisk fuldstændig ligemeget hvad du har lovet, fordi du skal absolut ingenting, som du kan mærke giver dig en knude i maven. Du kan måske mærke at der er noget, du har lovet, som du ikke kan overskue. Du bliver fyldt af julestress. Og så er det helt okay at sige ‘Jeg fortyder, jeg kan ikke’.

Mange har en tanke om, at dem som de har lovet X eller Y vil blive sure eller være uforstående, hvis man siger at man ikke kan gøre det, man har lovet. Måske forstår de ikke konceptet ‘stress’ særlig godt. Men faktisk er det fuldstændigt ligemeget hvad de tænker. Man får stress fordi man bryder sig med ens gut feeling som siger til én at nok er nok. Derfor er juletiden netop tiden til at sætte grænser, hvis noget er for meget for én. Og hvis folk ikke forstår det, så lad dem om det. Det er deres have – lad dem passe deres, så passer du din. Du bliver gladere for det, i sidste ende.

2. Uddelegér!

Hvis du kan mærke at julestress sniger sig op på dig, på grund af alle de ting der skal laves op til jul. Julepynt, gaveindkøb, osv osv.

Det er helt okay, at bede om hjælp. Måske skal du bede om hjælp til, at nogen kan tage dig med ud og handle, eller også handler det om, at du simpelthen ikke kan overskue at tage ud og gøre de ting, du synes skal gøres.  I dette tilfælde er det helt okay at uddelegere! Man beder simpelthen om hjælp.

Det kan være at du har selvskadende tanker om, at du burde kunne klare disse ting selv. Men husk på at det har du klaret alle andre år. Der er ikke noget galt i at man ikke kan det hele på en gang, et enkelt år.
Du ville kunne unde dine familiemedlemmer det samme, ikke?

3. Lad ‘Jeg gør det der er godt for mig, fordi jeg fortjener et liv uden stress’ være dit mantra.

Og hav tålmodighed. Du kommer måske til at ‘fucke op’ og sige ja til for meget, men når du opdager det, så kan du udføre nr. 1 – nemlig, trække tilbuddet tilbage. Og være skide stolt over at du mærker dig selv. Vær taknemmelig for at du opdager når du har overskredet din egen grænse. Det betyder at du er begyndt at være selvbeskyttende og at du lytter til din krops signaler – og det er skide godt. Det er nemlig det der skal til for at have både en god jul uden stress – men på sigt – et liv uden stress.

For et liv uden stress er et liv, hvor vi ikke overskrider vores egne grænser, og vi passer på os selv. Er kærlige mod os selv. <3

Har du nogle andre gode råd til at undgå julestress? Hvis du er en person som måske lider af et vinter-dårligt humør, har jeg også skrevet et indlæg om kosttilskud der kan hjælpe med at lindre vintertristheden 🙂 Hvis du vil høre mere fra mig, kan du følge mig på facebook hvor du kan abonnere på alle mine nye indlæg – jeg vil være super glad for at have dig med i sundhedsrejse-familien 🙂

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer, så smid dem enten på min facebook, send mig en besked på instagram, læg en kommentar på indlægget her eller send mig en mail på stto@itu.dk.

Leave a Comment:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.