Blog

ko mælkeprodukter

Indrømmet, jeg elsker mælkeprodukter. Jeg elsker ost, jeg elsker fløde, jeg elsker creme fraishe, skyr, YOU NAME IT. I mange år startede jeg hver morgen med yoghurt eller skyr – så jeg, om nogen, kan forstå hvis folk er skeptiske overfor at skulle slippe sine mælkeprodukter.

Dog har jeg måtte se i øjnene at der skete store ændringer med min krop, da jeg først begyndte at skære mælkeprodukter fra køer ud af min kost. Det har fået mig til at blive overbevidst om argumenterne for, hvorfor mælkeprodukter ikke er så gode for os, som producenterne ønsker, at vi skal tro.

Mælkeprodukter kan give uren hud

I mange år, i hvert fald siden teenageårene, har jeg kæmpet med uren hud. Ikke meget uren hud, men jeg havde altid et par knopper i ansigtet. Knopper, ikke bumser. Jeg tog på et tidspunkt til en specialist, som kaldte det ‘hormonknopper’ – men det var alt hjælp jeg fik. Ingen medicin, ikke nogen ændring af hudrense regimen ændrede noget. Kosmetologer sagde blot at jeg skulle lade være med at pille i dem, og at jeg skulle bruge mere creme. Jeg tænkte at det muligtvis kunne komme fra det usunde mad jeg spiste, pizza, chips, slik. Men selv da jeg stoppede med at spise det, forsvandt knopperne ikke.

Da jeg så startede på min sundhedsrejse og begyndte at skære mælkeprodukter ud – kan i så gætte hvad der skete? Min hud blev ren. Og juleaften, da jeg sagde til mig selv at det var OK med fløde i den brune sovs – kan i så gætte hvad der skete? Korrekt, mine knopper kom igen. Og forsvandt ikke før en måned efter, da jeg endelig havde afvænnet mig mælkeprodukterne igen. Mere om det senere.

I følge en undersøgelse af Harvard School of Public Health, findes der en sammenhæng mellem acne og indtagelse af mælkeprodukter. Selvsamme undersøger konkluderer at begrundelsen for dette findes i, at mælkeprodukter er fyldt med hormoner og bioaktive molekyler.

Når vi drikker mælk indtager vi betændelsesmateriale

Mange køer står på rad og række og bliver malket i timevis af gangen. Vordende mødre har måske prøvet at opleve hvad der sker i den periode hvor baby skal have bryst, at brystvorterne bliver betændte af al den ‘opmærksomhed’ på området der foregår, når man giver baby mælk. Præcist det samme sker for dyr. Forskellen er bare, at mødre ikke har en digende unge i sit bryst uden hold, i timer af gangen. Det der sker så er, at der går betændelse i yveret. Når der går betændelse i yveret, så er der også betændelse i mælken – og det er ikke sundt for os at indtage.

Når vi indtager mælk kan vi derfor opleve at vi får mere slim i halsen, inflammation, betændelsestilstande og får snot i næsen (SUND SKEPSIS, Hovedland, 2006 –  Lasse Skovgaard). Not nice.

Mælkeprodukter og kalk

Omkring 30 % af den kalk som findes i mælkeprodukter, kan vi optage. De resterende procenter går direkte igennem kroppen på os. Det vil sige, at ud af af  125 mg tilgængelig calcium i mælk – kan vi kun optage 37 mg af det. Til sammenligning er der 150 mg calcium i grønkål, 86 mg i to kopper broccoli, 98 mg i edemame bønner, 121 mg i Figner – og der er ligeledes også meget kalcium i bønner og linser… Jeg tror godt i ved hvor jeg vil hen.

Mælkeprodukter er derfor ikke en specielt god kilde til at få kalk, sammenlignet med de andre, som er om budet. Selv netdoktor konkluderer at de fleste mennesker ikke har brug for mere kalk. Her bliver det dog argumenteret at grunden til dette er, at vi indtager mange mælkeprodukter… Så hvis bare du spiser din broccoli og får dig noget grønkål, så kommer du i hvert fald ikke til at mangle kalk!

Mælkeprodukter er til, for at få små skabninger til at vokse

Hele funktionen af mælk, om det er mælk hos køer eller mælk hos mennesker, geder eller får, er at få babyer til at vokse. Det er en næringskilde, som skal få den lille til at vokse så meget som muligt, på så kort en tid som muligt. Det er simpelthen det, som mælk er der for. Derfor virker det counter intuitivt, at blive ved med at indtage mælk efter vi er blevet voksne – og især hvis vi har et ønsle om at tabe os. Mælkens funktion ER at få os til at vokse.

Udover det, er der ingen andre skabninger som indtager mælk fra andre racer. Folk synes at det er mærkeligt, hvis et barn får mælk hos moderen efter at den ikke længere er baby, og har behov for det. Hvorfor er det så fuldstændigt uden skeptis, at folk indtager mælk fra andre dyr?

Mælkeprodukter har samme effekt i vores krop som narko

Jeg forstår godt, at det er svært. Som jeg selv nævnte tidligere, at da jeg bare slippede lidt i forhold til mælkeprodukter over julen, så var det enormt svært at slippe igen. Grunden til dette er, at mælkeprodukter gør os glade, lykkelige, og meget afhængige! Grunden til dette er, at når babyer skal vokse sig store, er det vigtige at de diger hos deres mor. Det sørger naturen for, ved at give denne dejlige følelse, når man indtager mælkeprodukterne. Derfor er det så åndssvagt svært, at slippe igen!

Alternativer

Som alternativ til mælkeprodukter, så kan du vælge at bytte produkter med komælk ud, med produkter med fåre- og gede ost. Grunden til, vi lettere kan tåle disse mælkeprodukter er grundet det lavere indhold af kasein. Kasein er et af de stoffer som er forbundet med mange af de negative effekter af indtag af ko-mælkeprodukter.

Af mælke-lignende produkter findes der også mange alternativer – som Soya og Mandel. Jeg går uden om korn, så jeg ville undgå havre og rismælk 🙂

Det var alt for nu. Har du overvejet at stoppe med at spise mælkeprodukter, eller måske er du allerede stoppet? Smid en kommentar!

Vil du følge med i Rejsen til Sundhed?

Vil du gerne følge med i min sundhedsrejse? Så  kan du følge mig på facebook hvor du kan abonnere på alle mine nye indlæg. Jeg vil være super glad for at have dig med i sundhedsrejse-familien 🙂

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer, så smid dem enten på min facebook, send mig en besked på instagram, læg en kommentar på indlægget her. Du kan også sende mig en mail på stto@itu.dk.

 

 

Leave a Comment:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.