• No products in the cart.

Blog

Inden man starter en ny kur, eller livsstil som mange synes at ketolyse ‘kuren’ er, er det essentielt at vide en masse om kuren, du går ind i – men også om dig selv. Som rigtig mange andre, er jeg den utålmodige type, som gerne vil se resultater, når jeg starter på en ny kur, nyt træningsprogram, you name it.

Det er der ingen skam i, for selvom at jeg tit hopper med hovedet først i nye projekter, havde jeg altså lavet en del research (eller hvor meget man nu kan nå på den dags tid, der gik fra jeg først hørte om keto, til jeg startede) på ketolyse og hvordan man ligesom ‘ketoede’ – hvad man spiste, og hvad man skulle være opmærksom på!

Men som jeg kom længere og længere ned i kaninhullet (hvilket overhovedet ikke lyder så fedt på dansk, som på engelsk) i løbet af de næste par uger, lærte jeg altså meget mere, som jeg ville ønske at jeg havde vidst inden jeg startede. Så derfor deler jeg dem her, i håb om at komme nogle af alle jer i møde, som har tænkt jer at starte på ketolyse kuren – og vil have nogle gode råd med i lommen.

Du skal ikke starte på keto fra den ene dag til den anden

Dette gode råd, er jeg ikke selv sikker på at jeg havde lyttet til, hvis jeg havde fået den i starten.
Grunden til, at man ikke bare skal hoppe fra ‘almindelig’ kost, til keto kost er, at det er enormt stressende for din krop at gå fra én yderlighed til en anden. Det er ikke bare sådan lige hokus pokus, at kroppen finder ud af ‘gud, vi kører altså på vores eget fedt nu? Cool nok, så kan jeg endelig få brændt nogle af de depoter af, som du har sparet op igennem årene på kulhydrat rig kost’. Sådan fungerer din krop ikke – og jeg taler ikke blot om ketolyse-influenza. Jeg snakker seriøst stresset.

Dette råd gælder selvfølgelig ikke for alle, og der er garanteret nogle af jer, der kan gå fra den ene til den anden, rimelig meget uden problemer, og dette gælder måske især mændende. Men da vi kvinder har noget af et hormonapperat, som fluktuerer op og ned helt normalt blot i løbet af vores cyclus, kan det derfor have enorme effekter på vores krop, når vi skifter kost. Dette kom for det første hos mig da jeg startede keto i form af keto-influenza, men kom faktisk igen lang tid efter, selvom jeg stadig var i keto. Dette kom i form af lav tolerance af stress, generel gråvejrslignende humør og en hjernetåge-man ofte forbinder med keto-influenzaen.

Startet for hurtigt

Jeg havde simpelthen skiftet for hurtigt, og min krop og hjerne var IKKE glad. Derfor er løsningen for mig, at jeg mere eller mindre må starte forfra, re-introducere kulhydratholdig mad i min kost (flere kartofler, søde kartofler, løg og gulerødder) for at herefter langsomt sortere dem fra igen. Og det føles altså ret surt, når man nu endelig kører på fedt og har træningsstamina, som man aldrig har set før. DERFOR: når du starter keto, så gør det over en periode på en måneds tid, og skær langsomt ned for kulhydraterne, så du når til 75% 15 % 5 % ratioen over længere tid, og ikkd

Der er forskel på godt og dårligt fedt

Det her lærer man egentlig rigtig hurtigt på keto, hvis du sætter dig lidt ind i hvilken kost, man anbefaler for folk der er på keto. Der kommer nok til at være nogle ting, som kommer bag på dig, som man regner for ‘god fedt’ på keto – fedt som du har lært at man skal holde sig fra. Dette gælder især animalsk fedt fra f.eks. bacon (keto kurens livsvand). Ikke at jeg siger, at du skal sætte dig ned og spise bacon til hvert måltid – det må du helt selv om. Men før du starter keto er det en rigtig god idé at sætte dig ned, og finde ud af, hvilket fedt, er det gode fedt.

Fedt kommer til at være din energikilde, når du er på keto – og derfor skal du sørge for at du propper alt den gode fedt i din krop, så din krop har det rigtig dejligt. Heldigvis for både dig og mig, så er der allerede nogle rigtig kloge hoveder, som har sat sig ned for at fortælle om det gode og dårlige fedt. Derfor, tjek lige Leanne‘s video ud, om alt det gode fedt – og når du er færdig med den her, har hun tusind andre med gode keto-råd.


Keto og elektrolytter

Når du er på ketolyse kuren, er der nogle elektrolytter, som kan hjælpe din overgang til keto. Dem kan du lige så godt starte med inden du går helt ned i hundene, som jeg gjorde da jeg startede. Når du går keto, mister du meget af din vandvægt da du ikke længere får nok kulhydrater til at holde på det.

Der sker så sådan set det samme i din krop, som når du har diarré. Du mister salt. Derfor, sørg for at have købt himalaya salt (der er ekstra mineraler i) – som du kan drysse på alt din mad. Vi skal cirka have en halv til en hel teske ekstra salt på keto, om dagen. Så derfor! SALT, SALT OG ATTER SALT! Det kan købes for meget billige penge i eks. netto, flying tiger, søstrene grene – osv.

Herudover kan man også komme i magnesium og calcium underskud, da man ikke får helt nok af disse over kosten i nogen tilfælde, derfor er disse to gode at være opmærksomme på. Mange oplever at få kramper eller søvnproblemer på keto – dette kan afhjælpes med magnessium.

Summa summarum, det er vitgtigt at være opmærksom på ens elektrolytter, hvad symptomerne på at man har for lidt af dem, og hvordan man afhjælper. Se gerne Dr. Berg’s video om symtomer for mangel! Vær opmærksom på at potassium = Kalium på dansk og sodium = Natrium (salt) på dansk. Det forvirrede mig meget i starten!

 

Ketose og kulhydrater

For at komme i ketose, så skal vi spise færre kulhydrater. Den strikse keto siger at man maks må få 20 g kulhydrater om dagen (men husk lige at regne fibre fra!) men for mange kan man stadig spise flere kulhydrater end dette tal, og stadig være i ketose. Dette kan variere meget fra person til person, og hvor i din keto-rejse du er henne.

Folk der har været på ketolyse kur i længere tid, vil oftest kunne spise flere kulhydrater uden at komme ud af ketose end dem, som lige er startet og stadig er ved at tilvænne sin krop – og det er fint.

Der er mange helbredsmæssige fordele ved, at gå i ketose, hormonhelbredning er én af dem – men hvis du starter for hurtigt og skærer alle kulhydrater væk på meget kort tid, stresser du dit system og får derfor ikke mange af de helbredende effekter med – og kan rent ud sagt risikere at få det rigtig dårligt.

Derfor skal du huske, kulhydrater er ikke fjenden. I løbet af din tid med keto finder du måske ud af, at du har det bedre hvis du får mellem 80g – 100g kulhydrater om dagen, og det er sådan set stadigvæk low carb. Og det er der ingenting galt med. Husk på at vi alle er forskellige, og dette ikke handler om at have et bestemt keton-tal i blodet, MEN, at være sund og rask og spise så din krop har det godt.

Skal du bruge keto kostvejledning?

Da jeg nu går på Health Mentor uddannelsen er jeg begyndt at tilbyde kostvejledning. Jeg går ud fra principper fra LCHF og hvis du ønsker det, Keto. Jeg kan hjælpe dig med at gå i ketose på en hensigtsmæssig måde, således du ikke stresser dit system unødvendigt, og får fuldest ud af ketose! Send mig en mail for at høre mere! Sarah@rejsentilsundhed.dk

Leave a Comment:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.