Blog

Jeg har tidligere skrevet lidt om hvilken mad, man kan spise for at balancere sine hormoner. Dette har jeg kaldt en anti-stress diæt. Overordnet set, så spiser jeg stadigvæk selv efter de principper. Men i løbet af tiden har jeg lavet nogle tilføjelser og nogle ændringer – som jeg tænkte at jeg ville dele med jer her.

De overordnede madprincipper jeg spiser efter

Som det er nu, spiser jeg mine kulhydrater på bestemte tidspunkter af dagen. Det vil sige, at tidligt på dagen spiser jeg få kulhydrater, og flere senere på dagen. Frugt og nødder spiser jeg først efter klokken 14:00 – men det er selvfølgelig i beherskede mængder. Primært ‘spiser’ jeg frugter ved at der kommer et æble i min slow-juice eller også spiser jeg et æble med mandelsmør til som late night snack.

Jeg spiser så mange grøntsager som muligt, gerne grønne grøntsager med få kulhydrater. Sådan noget som korn og byg går jeg fuldstændigt udenom. Det vil altså sige, jeg er fuldstændigt glutenfri. Laver jeg brød, så er det baseret på grøntsager, æg og evt. loppefrøskaller som Curra Me’s Grøntsagswraps. Jeg har også lavet nogle rigtig lækre knækbrød som jeg spiser til eftermiddagssnacks.

Proteiner vil jeg gerne have i moderede mængder, og på det seneste betyder det at to af dagens hovedmåltider er vegetariske – og aftensmaden så er med kød. Jeg prøver også at reducere mængden af kød jeg indtager… Jeg prøver ikke at blive vegetar, men generelt synes jeg, for vores alle sammens fremtids skyld, at kødproduktionen skal nedsættes.. så jeg gør mit hvor jeg kan!

Jeg sørger for at få en masse sundt fedt – økologisk, koldpresset & 100% fedt -olie, og gode nødder!

Min madfilosofi & hvad jeg arbejder på

Hvad jeg FORSØGER at leve efter, og ikke er særlig god til, er at jeg gerne vil spise 4-5 gange om dagen. Tre hovedmåltider og to mellemmåltider. Men hvis jeg er helt ærlig, så er jeg dårlig til at få det gennemført. Lige nu står det måske på mellem 3 og 4 på de gode dage. Heldigvis fik jeg mig en slowjuicer i fødselsdagsgave, og det har gjort det en del lettere at få flere måltider ind!

Mit største problem er, at jeg er egentlig ret doven – og eftersom alt mit mad er hjemmelavet tager det tid at lave. Det kan man selvfølgelig imødekomme ved at ‘meal preppe’. Det skal jeg måske forsøge mig lidt mere med her i 2018! Det virker bare så fjollet, når man går hjemme, at man ikke gider at tage sig sammen til at lave mad… Og samtidigt virker det fjollet at forberede alt mad, når man jo alligevel går hjemme!

Udover de her tilgange til mad – så har jeg også tilegnet mig nogle filosofier omkring hvordan man skal tilberedes. Hertil kommer, at jeg prøver at få ét ‘raw vegansk’ måltid om dagen, og intet af mit mad bliver tilberedt i mikrobølgeovn.

Den her mad prøver jeg at skære ud

Det, som jeg har haft aller sværest ved at slippe, er mælkeprodukter. Der er masser af grunde til hvorfor mælkeprodukter måske ikke altid er skide gode for en. For det første, for mig i hvert fald, så har jeg fundet ud af, at jeg får uren hud og hormonknopper af at indtage mælkeprodukter. Udover de etiske grunde i forhold til, at landbruget ikke giver de stakkels køer et særligt værdigt liv, så bliver selv økologiske køer fodret med korn og byg – ting som jeg også prøver at undgå… Og så har vi ikke BRUG for det ekstra calcium, som vi angiveligt skulle få fra mælkeprodukter…..  Plus at der også er det lidt mærkelige aspekt, at mennesket er den eneste skabning på hvor kære moder jord, som drikker mælk op i voksenalderen, og så endda også fra et andet dyr.

Men jeg elsker ost. Og det er sgu svært at undvære. Jeg lykkedes i en periode at være helt mælkeprodukts-fri. Men efter jul hvor jeg slackede lidt på den regl, har jeg haft meget svært ved at undvære det helt.

At finde balance med maden

Min hensigt er, at jeg gerne vil være sund og have et sundt forhold til maden. Derfor synes jeg at det er okay at engang imellem spise ting, som falder uden for hvad jeg synes jeg ‘bør’ spise. Der er selvfølgelig nogle ting som jeg under alle omstændigheder ikke vil spise. Men jeg synes at der skal være plads til at, engang imellem, smide tøjlerne. Jeg ønsker at have et naturligt forhold til mad, og det skal ikke være overkontrolleret. Hvis man lever efter ‘Jeg må ikke dit og dat’ – så bliver det pludselig meget mere spændende, at synde. Derfor får jeg heller ikke (så meget) dårlig samvittighed over at spise usund mad, engang imellem. Jeg slår ikke mig selv oven i hovedet over det.

Livet er ikke sjovt, hvis det er styret af regler, det skal være styret af lyst. Jeg vælger at spise sundt, fordi det har jeg lyst til – jeg har lyst til at give min krop en masse energi og kærlighed igennem den mad jeg spiser. Men samtidigt skal der også være plads til at vælge, at idag der vil jeg have en burger, og det skal man ikke skamme sig over! For jeg ved også, at hvis min sunde livsstil skal være holdbar, så skal jeg have et kærligt og afslappet forhold til mad.

Det var alt om min mad for nu

Er du sådan en der prøver at spise sundt – og synes du at det giver dig noget? Hvad spiser du, og hvorfor? Lad mig endelig høre fra dig, jeg vil så gerne høre om andres tilgang til alt det her med kosten!

Vil du høre mere fra mig så kan du  følge mig på facebook hvor du kan abonnere på alle mine nye indlæg. Jeg vil være super glad for at have dig med i sundhedsrejse-familien 🙂

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer, så smid dem endelig i slutningen af indlægget. Du kan også sende mig en besked på instagramDu er også velkommen til at sende mig en mail på stto@itu.dk.

 

Leave a Comment:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.