• No products in the cart.

Blog

Binyretræthed, natur, meditation, velvære

Hvad er binyretræthed

Binyretræthed eller adrenal fatigue som det kendes som på det store engelske interwebs er en sygdom og / eller tilstand, din krop går i, hvis du er meget stresset. For nogen får man binyretræthed efter en lang periode med stress, hvor din krop gentagende gange kommer i stress tilstand. For andre skal der ikke mere end en enkelt, men meget stressende faktor til, og så får man binyretræthed. Nu er det ikke sådan, at hvis du har fået binyretræthed, så er det fra den ene dag til den anden på den højeste grad af binyretræthed. Binyretræthed kommer i forskellige stadier – dem kan du læse mere om længere nede i indlægget.

Binyretræthed og stress

Binyrerne er nogle små smarte fiduser, som sidder inde i vores krop ved nyrerne. Det er dem, som regulerer vores hormonsystem, blandt andet vores kønshormoner, adrenalin og noradrenalin. Derfor er det også binyrernes opgave at sende adrenalin rundt i kroppen når vi er truede eller pressede. Så kan vi yde vores bedste og komme ud af den truende situation. Vores forfædre oplevede stress, når de skulle løbe fra en løve (eller her oppe i norden, måske en ulv?).

Her ville vores krop så producere en masse adrenalin, så vi kunne løbe hurtigt, tænke hurtigt og finde ud af, hvordan vi kommer væk fra faren. I dag oplever vi stressorer dagligt og for mange, med arbejde, skole, eksaminer, børn der skal hentes, økonomi der er noget juks – kan man let blive stresset rigtigt ofte. Når vi hele tiden er stressede, tvinger vi vores binyrer til at producere rigtig meget adrenalin og kortisol…. Og efter noget tid kan vores hjerne ikke følge med, og på dette tidspunkt nægter hjernen at modtage lige så meget adrenalin og kortisol – og så opstår binyretræthed.

Binyretræthed som begreb

Begrebet binyretræthed kan derfor kaldes ‘misvisende’ da det i realiteten ikke er det som der sker i din krop, når du har dette syndrom. Det, som der i virkeligheden er på spil er, at der sker fejlkommunikation mellem nogle dele af din krop. Derfor kaldes binyretræthed også HPA Axis Dysfunction blandt fagfolk. Denne fejlkommunikation sker således mellem Hypothalamus i hjernern, hypofysen samt binyrerne.

Måske netop fordi udtrykket binyretræthed er lidt misvisende i forhold til hvad, der sker i kroppen når du har binyretræthed, bliver dette syndrom ikke anerkendt af mange danske læger. For mange af disse læger forbinder de binyretræthed med Addisons som er et syndrom du får, når du har haft binyretræthed så længe, at binyrerne simpelthen står af og nægter at samarbejde mere. Dette er rigtigt beklageligt, da binyretræthed eksisterer lang tid før, at man får Addisons.

Binyretræthedens 4 stadier

Når man får binyretræthed kommer den som oftest snigende i løbet af nogle forskellige stadier af binyretræthed. Din evne til at blive helbredt og helbredelsestiden er oftest i direkte sammenhæng med, hvilket stadie du er på, når du finder ud af at du har binyretræthed.

Stadie 1: påbegyndelse af alarm fasen

Dette stadie er den umiddelbare reaktion på stress. Når du bliver udsat for stress, begynder kroppen at producere mere adrenalin og kortisol for at du kan komme igennem stressen. Denne periode er ofte kendetegnet ved at man har særligt meget energi og man faktisk føler, at man kan klare rigtig meget. Hvis man fortsætter med at være i en stresset tilstand længere end et par måneder overgår man til det næste stadie.

Stadie 2: fortsat alarmeringstilstand

I denne fase opleves det, at kroppen fortsætter med at prioritere kortisol produktionen. Da kortisol er en tyv fra andre hormoner betyder dette, at kroppen underprioriterer nogle af de andre hormonfunktioner som f.eks kønshormon produktionen. Dette vil hos kvinder kunne resultere i uregelmæssig menstruation, decideret udeblivende menstruation, PMS og smerter ved menstruation.  Du vil stadig kunne klare dagens gøremål.

Sandsynligvist vil du have forholdvis god energi, men du vil opleve et større behov for stimulanser for at klare dig igennem dagen. Ydermere oplever du sandsynligvis at blive enormt træt om aftenen efter aftensmads tid. Ligeledes er det også i dette stadie, at mange begynder at opleve søvnproblemer og føler sig trætte med en hjerne, som ikke vil sove. Hvis du ikke begynder at tage stressen alvorligt i dette stadie og laver ændringer som kan sænke stressen og påbegynde helbredelse, vil du overgå til stadie tre. I stadie 1-2 er helbredelsestiden forholdsvist kort og kan strække sig til op til 6 måneder før man er tilbage til 100%

På dette stadie er det nærmest umuligt at fange binyretrætheden ved hormontests.

Stadie 3: træthed

I dette stadie har din krop overproduceret kortisol i lang tid, og først vil de symptomer man oplevede i stadie 2 blive konstante. På dette tidspunkt begynder kroppens ikke længere kunne følge med behovet for produktion af kortisol. Dette betyder at energien du har i dette niveau er langsomt dalende. Din krop begynder at gå i overlevelses-mode og begynder at nedbryde muskler for at få energi. På grund af metaboliske toksiner vil du få hjernetåge og insomnia, depression og nedsat sexlyst. I denne periode vil du opleve crashes som det tager længere tid at komme sig over samt angstanfald. Før overgangen til stadie 4 er man rent ud sagt fuldstændig smadret, og højst sandsynligt sengeliggende.

Stadie 4: binyresvigt

Efter at have været i stadie 3 længe nok, står kroppen fuldstændigt af. På dette tidspunkt er linjen mellem denne og Addisons utydelig. Dette betyder i praktisk, at selvom disse to syndromer er forskellige, er funktionssvigtet det samme. Her er hormonerne i sådan en ubalance at man ville kunne blive diagnosticeret. I dette stadie vil man opleve pludselige smerter i nedre ryg, dehydrering, opkast og diarré, lavt blodtryk og besvimelser.

Hvad betyder det?

De ovenstående forklaringer af de forskellige stadier er meget opsummerende på ting, jeg selv har læst. Disse er derfor kun meget overordnet set, hvad der sker når man har binyretræthed. Der er meget mere at læse om binyretræthed, hvis man søger på engelsk frem for dansk! Du kan evt. forsøge at læse mere her.

vil du Helbrede binyretræthed?

Det kan være en hård og sej kamp at komme igennem binyretræthed, men af ting du med lethed kan ændre, er din kost. Blandt andet kan du spise en hormonbalancerende kost, som hjælper på stressen. Den kan du læse om, ved at downloade min E-bog som du får til 0 kr, hvis du skriver dig op til mit nyhedsbrev. Vil du gerne have hjælp til at komme videre og ud af binyretræthed? Så kan du melde dig på mit 12 ugers intensive hormonbalancerende kursus – Balancebabes – og få alle værktøjer du skal bruge for at komme videre!

Leave a Comment:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.